• Aynı Office belgesi üstünde ortak çalışma yapmak
• Aynı ağda ortak konuşmada bulunmak
• Bilgi ve doküman paylaşmak
• Oyun oynamak
• İlgi alanlarını ortaya koymak ve diğer insanların ilgi alanlarını keşfetmek
• Dosya ve ekran görüntüsü paylaşmak
Aynı Ağdaki Diğer İnsanları Keşfetmek
PNM, aynı ağdaki diğer kullanıcıları bulabilmek için Web Service Discovery’i kullanır. Bu servis sayesinde kullanıcıların takma isimlerini, bilgisayar isimlerini, IP adreslerini ve PNM servisinin kullandığı port numarasını görebilirler. The Windows Meeting Space davet konuşma kutusu aynı ağdaki insanları bulabilmek ve davet etmek için the People Near Me arayüzünü kullanır.
PNM Servisi Ayarları:
PNM servisi, Vista’da otomatik olarak devredışı bırakılmıştır. PNM servisini aktif hale getirmek için Start -> Control Panel -> People Near Me yoluyla ayarlar penceresi açılır.
• “User Information” kısmında bir takma ad belirlenir ve isteğe bağlı olarak bir resim seçilir.
• “Invitations” kısmında ise, kullanıcının hangi davetleri kabul edeceği belirlenir. “Anyone” seçeneği gelen davetlere herhangi bir kısıtlama getirmezken, “Trusted Contact” seçeneği seçildiği takdirde, yalnız kullanıcının adres defterindeki kişilerden gelen davetler kabul edilir. Bir davet kabul edildiğinde iki taraf arasında bir bağlantı oluşacağı için, doğal olarak bir güvenlik riski oluşur. PNM, havalimanı gibi güvensiz kablosuz ağlarda da kullanıldığından dolayı, tanınmayan kişilerden gelen davetler, ister istemez bir güvenlik riskini de ortaya çıkartır. Bu yüzden güvenliğe önem veren kullanıcıların “Trusted Contacts” seçeneğini tercih etmeleri gerekir.
• “Options” kısmından ise, PNM servisinin Windows başlatıldığında otomatik başlaması ayarlanabilir.
PNM Servisini Başlatmak:
Start -> Control Panel -> People Near Me yoluyla ayarlar yapıldıktan sonra “Sign In” sekmesine tıklanır, “Sign in to People Near Me” kutucuğu işaretlenir.
Bu işlemden sonra Apply (Uygula) düğmesine basıldığı anda PNM servisi başlatılmış olur ve PNM simgesi araç çubuğunda görülür.
PNM Servisinin Kullanımı:
PNM servisini kullanmak için, PNM servisini aktif hale getirmek ve kullanılmak istenen yazılımın da bu servisle uyumlu olması gerekmektedir. Uyum işlemi yazılımın kurulumu sırasında yapılır ve kurulum sırasında kullanıcıya yazılımın servisle kullanılıp kullanılmayacağı sorulur. Bu yazılım ile kullanıcılar, sanal bir toplantı düzenleyip, aynı Office dokümanı üzerinde çalışabilirler. Oluşturulmak istenen sanal toplantıya kullanıcıları davet etmek içinse PNM servisi kullanılır. Bu yazılıma örnek olarak “Windows Meeting Space” verilebilir. PNM uyumlu yazılım, aynı ağda PNM servisine bağlı olan kullanıcıları algılar ve listeler. Bu listeden diğer kullanıcılara davet yollanabilir. Bir kullanıcı davet aldığında, davet alındığına dair uyarı alır ve kişi tarafından kabul edildiğinde PNM servisi uygulamayı başlatır.
PNM’nin Kullandığı Arayüzler:
• Bağlantı Arayüzü
• People near me Arayüzü
• Yerel Arayüz
• Davet Arayüzü
• Uygulama kabulü Arayüzü
PNM’ de Güvenlik:
PNM servisi, herhangi bir güvenliğe sahip olmayan bir yerel ağda da kullanılabileceği için, kullanıcıların tanımadıkları kişilerden gelen davetlere karşı temkinli olmasında fayda var. Bu davetler reddedilebileceği gibi, alınması da engellenebilir. Bunun için PNM’in ayarlar sayfasından “Allow Innovations From” listesinden “Trusted Contacts” seçilmelidir. “Trusted contacts” diye adlanlandırılan kişiler ise, kullanıcının adres defterinde bulunan kişilerdir. Varsayılan olarak adres defterinde ilk başta sadece “Me” kişisi bulunur. Kullanıcıların farklı bir kişiyi adres defterlerine eklemeleri için, eklemek istedikleri kişinin adres defterinde bulunan “Me” kişisini kendi adres defterlerine kopyalamaları gerekmektedir. “Me” kişisi harici bir dosya olarak taşınabileceği gibi, doğrudan bir e-postanın içine de eklenebilir. PNM’ de her kullanıcıya ait bir dijital sertifika bulunur. Bu sertifikalar sayesinde, kullanıcılar arasındaki bağlantı şifreli bir şekilde gerçekleşir.